Harma de Groot heeft 48 jaar gewerkt bij De Jong Optiek
Harma de Groot heeft 48 jaar gewerkt bij De Jong Optiek Foto: Marianne Weegenaar

Harma de Groot gaat met pensioen; na 48 jaar stopt ze bij De Jong Optiek ‘Ik ga het contact met de klanten enorm missen’

· leestijd 1 minuut Steenwijk

STEENWIJK - Harma de Groot (65), voor velen een bekend gezicht bij De Jong Optiek aan de Markt in Steenwijk, gaat met pensioen. Zaterdag 30 maart (de zaterdag voor Pasen) is haar laatste werkdag en zijn alle klanten van harte welkom om afscheid te nemen. “Het is mijn eigen keuze om te stoppen, maar het contact met de klanten ga ik enorm missen,” zegt Harma.

De inwoonster van Wolvega begon in september 1976, op haar 17e, bij de Jong Optiek. “Ik kwam van de havo, en het optiekwerk leek me interessant,” vertelt ze. “Ik ging in het begin nog één dag in de week naar school, en heb hier, in de winkel bij Auke de Jong, het vak geleerd.”

Sociaal

En dat mooie optiekwerk verveelt haar nog geen moment, zelfs niet na 48 jaar. “Het is echt een fantastisch beroep: er zit een stukje techniek in, maar ook het sociale en zorgzame aspect spreekt me aan. Het is leuk om mensen van begin tot eind te helpen met hun bril, vanaf het moment dat ze binnenkomen om een montuur uit te zoeken. Dat is het mooie van een familiebedrijf als dit: we doen alles zelf.”

Ze had prima nog een paar jaar door kunnen gaan, maar besloot toch zelf nu te stoppen. “Ik ben nu nog gezond, en mijn man ook. Het lijkt me heerlijk om niet meer op ‘tijd’ te hoeven staan. Ik kan straks zelf bepalen hoe ik mijn tijd indeel. Dat lijkt me heel fijn, maar ik ga het werk en de mensen wel echt missen… De Jong Optiek is een klein bedrijf, en dan ken je eigenlijk iedereen.”

Met de hand leren slijpen

Toen Harma ‘in de leer’ kwam bij Auke de Jong waren er al slijpautomaten voorhanden, maar Harma heeft nog met de hand leren slijpen. “Mooi dat de voortschrijdende techniek er is. Maar ook al doet de slijpautomaat nu het werk, je moet er zelf wel goed je hoofd bij houden.”

In 2017 nam Eline de Jong (41) het stokje over van haar vader. Harma: “Eline heeft hetzelfde ‘optiekvirus’: ze is ook echt opgegroeid in de winkel, als klein meisje zat ze al naast me op de werkbank.”

Eline gaat haar ook zeker missen: “Natuurlijk vind ik het jammer, we kennen elkaar al zolang en werken heel fijn samen.  We zijn zelfs op dezelfde dag jarig! Maar ik begrijp het wel.”

Trends

Harma heeft heel wat brillentrends zien komen en gaan in de loop der jaren: van de enorm grote brillen in de jaren ’80 van de vorige eeuw tot de latere kleine, platte brilletjes. “Maar eigenlijk is het belangrijkst dat je je gelukkig voelt met de bril die je draagt. Je moet in de spiegel kijken en denken: ja, dat ben ik!”

Afbeelding
Horeca in Zwolle Centrum viert Bevrijdingsdag met groots muzikaal festijn Cultuur 4 uur geleden
Afbeelding
Waarom stagelopen bij IJsselheem zo uitdagend is Partnerbijdrages 4 uur geleden
Afbeelding
Vandaag koopjes in Steenwijk tijdens Zendemarkt en op 10 mei Voorjaarsbraderie: Voorjaarsbraderie uitgebreid met klimattractie en glijbaan Steenwijk 4 uur geleden
Hete zomers en natte winters
Impulsregeling Klimaatadaptatie benut voor Westerveld: 5 miljoen euro voor maatregelen om de leefomgeving aan te passen aan weersextremen Westerveld gisteren
Infopunt Duurzaam Doen
Spreekuur update Infopunt Duurzaam Doen: Van duurzaam huis tot groene tuin Steenwijk 27 apr, 10:00
Op de vrijmarkt in de Kerkstraat zijn veel verkopers te vinden
Volop festiviteiten tijdens Koningsdag in Steenwijk Steenwijk 27 apr, 08:48