Sjef Damhuis bij het graf van Renze de Ruiter
Sjef Damhuis bij het graf van Renze de Ruiter Foto: Aangeleverd

Vanwege grote belangstelling tweede lezing Sjef Damhuis op 29 april over Einsatzkommando van Steenwijk

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

STEENWIJKERWOLD - Op maandag 22 april organiseren Historische Vereniging Steenwijk en Omstreken en Historische Vereniging IJsselham gezamenlijk een lezing. Geschiedenisleraar Sjef Damhuis uit Steenwijkerwold neemt de bezoekers mee naar een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Steenwijk en omgeving. Hij vertelt over de achtergronden van dit Einsatzkommando en hun slachtoffers. Binnen een mum van de tijd was deze lezing met 100 bezoekers volgeboekt. Reden voor de initiatiefnemers om op maandagavond 29 april een tweede lezing te organiseren in MFC Hoogthij.

“Er stonden inmiddels ruim 30 mensen op de reservelijst,” aldus Bé Puister, voorzitter van de Historische Vereniging Steenwijk en Omstreken. “Hieronder waren ook familieleden van geëxecuteerden. Dat vonden we erg triest. In overleg met de Historische Vereniging IJsselham en Sjef Damhuis hebben we daarom besloten een tweede lezing te organiseren. Het is een belangrijk onderwerp dat past in deze periode van dodenherdenking en bevrijding op 4 respectievelijk 5 mei. Verder vinden we dit item ook voor de jeugd erg belangrijk. Daarom hebben middelbare scholieren op 29 april vrij toegang.” Iedereen moet zich wel vooraf aanmelden via secretaris@hvseo.nl. “En vol is vol,” benadrukt de voorzitter.

SS-Hauptsturmführer Kurt Stiller

Op donderdagavond 14 september 1944 kwamen in het NSB-kringhuis aan de Meppelerweg in Steenwijk ongeveer 15 personen bijeen. Ze waren bijeengeroepen door de enkele dagen eerder in Steenwijk gearriveerde SS-Hauptsturmführer Kurt Stiller. Zijn taak was om met zijn Einsatzkommando, bestaande uit een allegaartje van Duitsers, Hongaren, Roemenen en Belgen, informatie in te winnen over onderduikers en leden van het plaatselijke verzet. Het brute optreden van de groep had tot gevolg dat binnen enkele weken na hun aankomst in Steenwijk negen personen werden geëxecuteerd. Later volgden nog meer executies in de regio door dit Einsatzkommando o.a. in Kallenkote. Eén van de vermoorde personen was Renze de Ruiter uit Achterbuurt (thans Witte Paarden).

Oorlogstapes

Steenwijk in nazitijd staat ook centraal in het boek De Oorlogstapes. Dit boek werd in 2020 uitgegeven door de Historische Vereniging Steenwijk en Omstreken en geschreven door Teun Smit. Het boek is gebaseerd op een twintigtal geluidscassettes uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. Vol met gesprekken met plaatselijke tijdsgenoten van de Tweede Wereldoorlog. Waarin ze vertellen over het (over)leven in Steenwijk onder nazivlag. Naast de gesprekken bevat het boek veel foto’s; ook vanuit de kant van bezetter. Dit bijzondere, historische tijdsdocument is nog steeds verkrijgbaar bij de Historische Vereniging Steenwijk en Omstreken en bij Primera Steenwijks Boekhuys. Ook bij de lezing is het boek verkrijgbaar.

Tijdstip en kosten van de lezing

De lezing is in multifunctioneel centrum Hoogthij in Steenwijkerwold en begint om 20.00 uur. De inloop is vanaf 19.30 uur. Leden van beide historische verengingen mogen gratis naar binnen. Net als scholieren van de middelbare school. Voor niet-leden zijn de kosten vijf euro. Aanmelden voor de lezing gaat via: secretaris@hvseo.nl.