Een beuk wordt geboren
Een beuk wordt geboren Foto: Philip Friskorn

Nieuwe aflevering natuurcolumn Philip Friskorn: De beuk, een pril begin

· leestijd 1 minuut Column

Deze tweewekelijkse natuurcolumn wordt verzorgd door Philip Friskorn. Dit keer verschijnt de beuk voor zijn camera.

De beuk is een boom die van nature in Europa voorkomt. In de Kop van Overijssel zijn veel beuken te vinden, met name op de Woldberg bij Steenwijk. Omdat de Woldberg leemhoudend is doet de beuk het hier goed. De beuk doet het sowieso goed op de hogere gronden. Beukenbossen worden gekenmerkt door weinig ondergroei. Dat heeft te maken met het niet snel verterende blad en de resten van het omhulsul van de vruchten, de beukennoot. Op de kalkarme bodem valt het looizuurrijk blad en dat verstikt de ondergroei. Beuken kunnen zeer hoog worden. De hoogst geregistreerde beuk in Europa bevind zich in de Karpaten met een hoogte van 46 meter en een omtrek van maar liefst vijf meter. Beuken zijn eenhuizig, d.w.z. dat aan dezelfde boom zowel mannelijke als vrouwelijke zaden voorkomen. Bestoven worden ze door de wind.

Ouderdom

Beuken kunnen heel oud worden, weliswaar minder oud dan eiken, maar toch! De ouderdom voor een boom die 200-400 jaar oud kan worden dwingt respect af. In Nederland is men in de achter ons liggende eeuwen al snel overgegaan om oude bomen te kappen. Heel jammer, want die zeer bejaarde bomen stralen hun ouderdom uit. Toch zijn er in Nederland nog een aantal plaatsen te vinden waar zeer oude beuken aan de bijl of motorzaag ontsnapt zijn. Zo staat er op het landgoed Molencaten bij Hattem de Mariabeuk die ongeveer 400 jaar geleden is aangeplant. Dat is voor een beuk extreem oud.

Het prille begin

Het napje is het omhulsel van twee beukennootjes. Het napje omvat vier delen, gaat open en de beukennootjes vallen op de grond. Ze worden verzameld door onder andere eekhoorns, maar zijn ook geschikt voor menselijke consumptie. Niet alles wordt gegeten door eekhoorns of andere dieren. In het voorjaar kiemen de beukennootjes die op de bodem zijn blijven liggen, het begin van zo’n machtige boom. Mijn diepe respect voor zo iets moois ontstond bij het vinden van een kiemende beukennoot, het eerste blad zichtbaar en het omhulsel van de beukennoot er nog op. Hoe teer is het prille begin van zo’n machtige boom.

Kemphaan
Vogel excursie Gaasterland op zaterdag 4 mei 2024 Algemeen Ingezonden 3 uur geleden
Afbeelding
Zomerse Exoten-Expeditie voor jongeren in Nationaal Park Steenwijkerland 4 uur geleden
Jannie Mol bij de huldiging 65 jaar lid, Jannie Baas (links) en Marie Strating -
Vrouwen van Nu Polder II/Steenwijkerwold viert 75-jarige jubileum in de Proefkolonie Steenwijkerland 6 uur geleden
De nieuwe trainer Peter Joustra -
Dubbelinterview: Peter Joustra volgt Hans Nijmeyer op als trainer van DIOS Sport 7 uur geleden
De tuin aan de Van Goghstraat
Tuincafé op zaterdag 4 mei in Steenwijk-West Steenwijk 10 uur geleden
Afbeelding
Automobilist gewond na aanrijding met trekker aan de Jan van Nassauweg in Giethoorn Met tien foto's 21 uur geleden
Afbeelding
Op maandag Workshop Fiets- en wandelapp Fietsknoop in Bibliotheek Steenwijk Steenwijk Insta-Dekop 23 uur geleden
Henk Holterman
Henk Holterman neemt afscheid van zijn werkzame leven bij Het Eethuisje van Kringloopwinkel Steenwijk Steenwijkerland gisteren
Frans en Jannie de Groot zijn beiden heel actief bij ANBO-PCOB Steenwijk -
PCOB Steenwijk is 40 jaar: 'Je kunt nog veel als je ouder bent' Steenwijk 2 mei, 15:30