Deze egel zoekt voedsel
Deze egel zoekt voedsel Foto: Philip Friskorn

Nieuwe aflevering column Philip Friskorn: Egels houden een winterslaap

· leestijd 1 minuut Column

Deze tweewekelijkse natuurcolumn wordt verzorgd door Philip Friskorn. Dit keer verschijnt de egel voor zijn camera. 

Je kunt ze in je tuin zomaar tegenkomen deze stekelige vrienden. De zacht behaarde voorkant van de kop en de buik gaat over in een stekelvacht op de rug. Bij dreigend gevaar rollen egels zich binnen drie seconden op tot een bol. Ze hebben daarbij hun poten volledig ingetrokken en wat blijft is een stekelige bol. Er zijn maar weinig natuurlijke vijanden die zich in deze toestand tegoed kunnen doen aan een egel. De das, bunzing, boommarter, vos of loslopende hond zou het met succes kunnen proberen en mogelijk ook een havik. Deze dieren zouden dan de zeer kleine kwetsbare onderzijde kunnen bereiken zonder geprikt te worden. 

Verkeer

De grootste bedreiging voor egels is het verkeer. De schattingen voor Nederland zijn dat er meer dan 300.000 egels per jaar worden doodgereden. Bij gevaar rollen ze zich op en dat is weinig effectief tegen het autoverkeer. In het begin van de paartijd leggen mannetjes grote afstanden af en moeten daarbij vele wegen oversteken. Mannetjes zijn daardoor veelal de slachtoffers door het verkeer. 

Niet alleen het verkeer eist slachtoffers onder de egels, ook het gebruik van pesticiden zoals slakkenbestrijdingsmiddelen eisen slachtoffers. De egel eet juist graag slakken en daar zou iedere tuinliefhebber blij mee moeten zijn. Ze vergiftigen door het eten van met pesticiden vergiftigde slakken is niet verstandig. Stop er mee en de egel is je dankbaar.

Egelhotel

De egel komt voor in vrijwel geheel Europa. In Scandinavië langs de kusten van de Noordzee en de Botnische Golf. Zolang er maar voldoende beschutting is kun je er egels aantreffen. Niet al te vochtige plaatsen genieten de voorkeur. Tuinen kunnen de egel onderdak bieden door het plaatsen van een egelhotel of een flinke hoop snoeisel. Hier kunnen ze als nachtdier overdag rusten en in de nacht voedsel zoeken. Dat voedsel bestaat uit regenwormen, kevers, rupsen, slakken en bij hoge uitzondering kikkers, padden, muizen en aas.

Winterslaap

De egel heeft een hekel aan de koude wintertijden en gaat dan in winterslaap. Van eind oktober tot begin april gaat de egel in onze streken in winterslaap. Er zijn veel plaatsen waar de egel een nest bouwt voor de winterslaap. Hun lichaamstemperatuur daalt daarbij van 37° C naar 10° C en de hartslag daalt tot 20 slagen per minuut. Een egelhotel volgepropt met kurkdroog blad is ook een heel goede plek voor de winterslaap van de egel. Een egelhotel is eenvoudig zelf te bouwen, maar ze zijn ook kant en klaar te koop. Je helpt zo de egel en het verrijkt je tuin.

Afbeelding
Ridders, prinsessen en zeemeerminnen: Sprookjesvoorstellingen in tuinen in Dwingeloo en Diever Westerveld 8 mei, 13:00
Afbeelding
Ondernemers Steenwijk Vestingstad houden winactie voor Moederdag Steenwijk 8 mei, 11:00
Hissy Brouwer (docent), Gea Mulder en René Karst (ambassadeur)
Gea Mulder uit Havelte verkozen tot Taalheld van Drenthe Westerveld 8 mei, 09:10
Ralph is de held van dag
Gieterse Ralph (12) ontdekt brand bij buren 112 Insta-Dekop 7 mei, 21:48
Vorige editie Rotary Gouden Knopentocht
Op Hemelvaartsdag: De Gouden Knopentocht in disco-stijl start op de Markt in Steenwijk Steenwijk Insta-Dekop 7 mei, 17:00
De Maten van de Keizer.
Luisterliedjes en poëzie met de Maten van de Keizer op 18 mei Cultuur 7 mei, 12:10