De organisten Arjan Oosterhof en Janny Bennen-Stakelbeek -
De organisten Arjan Oosterhof en Janny Bennen-Stakelbeek - Foto: Hilda Knol

Orgel Grote Kerk krijgt grootste renovatie ooit

· leestijd 1 minuut Steenwijk

STEENWIJK - Het is nog geen jaar geleden dat de renovatie van de Grote Kerk is afgerond. De kerk kreeg ondermeer een nieuwe ingang en een zalenunit. Nu is het Van Oeckelen-orgel aan de beurt. “Nog nooit heeft het orgel zo’n uitgebreid onderhoud gehad,” zegt organist Janny Bennen-Stakelbeek. Samen met collega-organist Arjan Oosterhof vertelt ze wat er de komende twee jaar allemaal gaat gebeuren. 

Een steiger ontsiert momenteel de binnenzijde van de Grote Kerk. Het orgel oogt naakt, alle frontpijpen zijn er al af gehaald. Spelen op het orgel kan nog tot half 2024, maar het geluid klinkt minder vol dan voor de renovatie. Het is niet anders, om het orgel voor de toekomstige generaties te behouden, heeft het eens in de vijftig jaar een grote onderhoudsbeurt nodig. “Het orgel heeft wel telkens onderhoud en ook deelrestauraties gehad, maar nu kunnen we niet langer blijven klussen op onderdelenniveau,” legt Bennen uit. Zij voegt daaraan toe dat het orgel vervuild is, mede door toedoen van vleermuizen. 

Uitgebreid schetsten de twee organisten de werkzaamheden die orgelbouwer Flentrop uit Zaandam de komende twee jaren gaat uitvoeren. Cees van der Poel begeleidt als adviseur het project. “Nadat de frontpijpen eraf zijn gehaald, is de gespecialiseerde schilder begonnen met verven van al het houtwerk in de oorspronkelijke kleur groen,” steekt Oosterhof van wal. Hij vertelt daarbij dat in het verleden een schilder met hoogtevrees alleen de onderzijde van het orgelbalkon had geverfd. De orgelbouwer haalt daarna alle onderdelen uit het orgel en brengt ze naar zijn werkplaats. Daar wordt ook het klavier hersteld. Het pedaal en alles wat rondom het speelmechaniek zit, wordt in originele staat teruggebracht. Ook worden de windladen, balgen en schokbrekers met leer opnieuw winddicht gemaakt. Het binnenpijpwerk wordt hersteld en de registers gereconstrueerd. Al deze werkzaamheden hebben als doel om het orgel in de oorspronkelijke staat terug te brengen en wijzigingen bij eerdere restauraties teniet te doen.

1585 pijpen

De restauratie is naar verwachting eind 2025 gereed. Het orgel zal er dan weer net zo uitzien en klinken als in 1861, toen orgelmaker Petrus van Oeckelen uit Harendermolen het voltooide. Hij maakte in zijn leven ongeveer 50 orgels, waarvan die in de Grote Kerk Steenwijk de allergrootste is. Met zijn in totaal 1585 pijpen, waarvan 92 in het orgelfront, maakt het op beroemde organisten grote indruk. Zo ook op het viertal dat afgelopen zomer een orgelconcert gaf. De opbrengst daarvan en van orgelconcerten van Bennen en Oosterhof en vijf Vestingmarktconcerten worden gebruikt om de orgelrenovatie te betalen. De vrijwilligers van de Fancy Fair zamelden € 25.000 euro hiervoor in. Het grootste deel van de negen ton, die de renovatie kost, gaat de Stichting Grote Kerk betalen met de toegezegde subsidies van culturele fondsen. Particulieren kunnen nog steeds een orgelpijp adopteren via info@grotekerksteenwijk.nl. Zie ook www.grotekerksteenwijk.nl. “Of loop eens binnen in de Grote Kerk en bekijk zelf de werkzaamheden,” nodigen Bennen en Oosterhof.

Zo klinkt het orgel: concert van Richard Vos in 2021

Afbeelding
Geslaagde vrijwilligersavond Historische Vereniging Steenwijk Steenwijk 11 uur geleden
Afbeelding
'Ik kon altijd met al mijn vragen bij haar terecht' Partnerbijdrages 11 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Steenwijkerland legt Klimaat- en Duurzaamheidsplan voor aan lokale partners Steenwijkerland 12 uur geleden
Afbeelding
Hoogste punt Maargies Huus bereikt: Van Kampen bouwt dertien appartementen op het platteland voor mensen met zorgvraag Steenwijkerland 17 uur geleden
Afbeelding
Mantelzorgcafé in de Buze, voor alle mantelzorgers van Steenwijkerland Evenement 19 uur geleden
Afbeelding
Zonnepanelen in Belt-Schutsloot in gebruik genomen Steenwijkerland 20 uur geleden