Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Vanaf 25 november kleurt Steenwijkerland weer oranje: Orange the World 2023

· leestijd 2 minuten Steenwijk

Orange the World (OTW) is de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De campagne vindt ieder jaar plaats van 25 november, de Internationale Dag van Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. In Steenwijkerland vragen de Soroptimisten hiervoor aandacht. 

Het thema voor 2023 is “Veilig, overal en altijd”. Met dit thema willen we de bewustwording vergroten, dat verschillende vormen van geweld niet alleen achter de voordeur en op straat plaatsvinden, maar overal in de samenleving. Tijdens de Orange the World campagne willen we iedereen uitnodigen om onderdeel van de oplossing te worden door zich #medestander in de strijd tegen geweld te verklaren door de #medestander pledge te ondertekenen.   

  

Als we allemaal medestander worden, kunnen we samen geweld tegen vrouwen en meisjes de wereld uithelpen. Wil je de medestander pledge ook ondertekenen? Kijk dan op https://www.orangetheworld.nl/de-medestander-pledge.   

En dat dit hard nodig is blijkt uit de volgende feiten:   

  • Wereldwijd sterven er 137 vrouwen per dag aan geweld van een familielid, partner of expartner.  
  • In Nederland sterft er elke 8 dagen een vrouw door geweld.  
  • Wereldwijd ervaart 1 op de 3 vrouwen fysiek of seksueel geweld.   
  • 1 op de 4 vrouwen heeft in Nederland te maken (gehad) met een vorm van seksueel, psychisch en/of seksueel geweld.   
  • 73% van de Nederlandse vrouwen heeft seksuele intimidatie meegemaakt.    
  • 1 op de 3 kinderen groeit op in een gezin waar sprake is van ernstig lichamelijk of geestelijk geweld.  

In Steenwijkerland zullen de Soroptimisten De Kop van Overijssel voor het 5e achtereenvolgende jaar aandacht vragen voor Orange the World in de vorm van acties en activiteiten.   

Op donderdag 23 november wordt om 16.00 uur in het gemeentehuis van Steenwijkerland de campagne Orange the World officieel geopend door wethouder Trijn Jongman. Burgemeester Rob Bats hijst daarna samen met de president van de Soroptimisten club de Kop van Overijssel, Bernadien Hubbers,  de vlag van Orange the World, waarna door de gemeente ook de medestander pledge zal worden ondertekend. Iedereen is van harte welkom op het gemeentehuis aan de Vendelweg in Steenwijk! Kijk op de website https://www.soroptimist.nl/de-kop-vanhttps://www.soroptimist.nl/de-kop-van-overijssel/acties/overijssel/acties/ om u aan te melden voor de opening.  

Activiteiten in Steenwijk

Zaterdag 25 november staan de dames van de Soroptimistenclub de Kop van Overijssel van 11.00 – 15.00 uur met een kraam in de Vrouwenstraat in Steenwijk, waar diverse artikelen, o.a. oorbellen, armbandjes en zeepjes, verkocht worden ten behoeve van de goede doelen (Fier en Kinderfonds MAMAS) die de Soroptimisten ondersteunen. Ook kun je hier je nagels oranje laten lakken tegen een kleine vergoeding.   

Woensdag 6 december verzorgt 2Recht2Averecht in de Meenthe een speciale voorstelling ‘Veilig, wat aansluit bij het thema van de campagne voor dit jaar. Na de pauze komt Aljon Dassen van Fier vertellen over de veiligheid die Fier biedt binnen de vrouwenopvang. Kaarten (incl. koffie of thee in de pauze) hiervoor zijn verkrijgbaar via de website van de Meenthe.   

En natuurlijk zal Steenwijkerland weer oranje kleuren, zoals de fontein op de markt in Steenwijk, logo’s die op diverse plaatsen gespoten worden, campagnevlaggen bij het gemeentehuis en diverse kerken. Ook worden diverse beelden van vrouwen in de gemeente tijdens de campagne periode verwarmd met een oranje sjaal met QR-code voor meer informatie, en kunt u in diverse horecagelegenheden een bierviltje geserveerd krijgen waarmee er aandacht voor Orange the World wordt gecreëerd. Tenslotte worden op diverse plekken mandarijnen uitgedeeld, mogelijk gemaakt door Jumbo Bert Vis en AH van Etten.   

 

Afbeelding
Ridders, prinsessen en zeemeerminnen: Sprookjesvoorstellingen in tuinen in Dwingeloo en Diever Westerveld 8 mei, 13:00
Afbeelding
Ondernemers Steenwijk Vestingstad houden winactie voor Moederdag Steenwijk 8 mei, 11:00
Hissy Brouwer (docent), Gea Mulder en René Karst (ambassadeur)
Gea Mulder uit Havelte verkozen tot Taalheld van Drenthe Westerveld 8 mei, 09:10
Ralph is de held van dag
Gieterse Ralph (12) ontdekt brand bij buren 112 Insta-Dekop 7 mei, 21:48
Vorige editie Rotary Gouden Knopentocht
Op Hemelvaartsdag: De Gouden Knopentocht in disco-stijl start op de Markt in Steenwijk Steenwijk Insta-Dekop 7 mei, 17:00
De Maten van de Keizer.
Luisterliedjes en poëzie met de Maten van de Keizer op 18 mei Cultuur 7 mei, 12:10