Sjef Damhuis bij het graf van Renze de Ruiter
Sjef Damhuis bij het graf van Renze de Ruiter Foto: Aangeleverd

Update 2: Lezing Sjef Damhuis over het Einsatzkommando van Steenwijk is volgeboekt, tweede lezing op 29 april

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

STEENWIJKERWOLD - Op maandag 22 april organiseren Historische Vereniging Steenwijk en Omstreken en Historische Vereniging IJsselham gezamenlijk een lezing. Geschiedenisleraar Sjef Damhuis uit Steenwijkerwold neemt de bezoekers in MFC Hoogthij mee naar een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Steenwijk en omgeving. Hij vertelt over de achtergronden van dit Einsatzkommando en hun slachtoffers. Voor deze lezing hebben zich al zoveel mensen aangemeld, dat de lezing is volgeboekt. De historische verenigingen hebben daarom een tweede avond georganiseerd op maandagavond 29 april in MFC Hoogthij. Lees hier verder.

SS-Hauptsturmführer Kurt Stiller
Op donderdagavond 14 september 1944 kwamen in het NSB-kringhuis aan de Meppelerweg in Steenwijk ongeveer 15 personen bijeen. Ze waren bijeengeroepen door de enkele dagen eerder in Steenwijk gearriveerde SS-Hauptsturmführer Kurt Stiller. Zijn taak was om met zijn Einsatzkommando, bestaande uit een allegaartje van Duitsers, Hongaren, Roemenen en Belgen, informatie in te winnen over onderduikers en leden van het plaatselijke verzet. Bij de bijeenkomst met de Duitsers waren onder meer aanwezig: de NSB-burgemeester van Steenwijk J.P. de Lang en de leiders van de plaatselijke NSB. Het Einsatzkommando was afkomstig uit het Noord-Franse dorpje La Madeleine. Hier waren ze verantwoordelijk voor de moord en mishandeling van veel verzetsstrijders. Diverse mannen kenden elkaar al vanaf 1941 toen ze in Rusland actief waren met het vermoorden van Joden. Het brute optreden van de groep had tot gevolg dat binnen enkele weken na hun aankomst in Steenwijk negen personen werden geëxecuteerd. Later volgden nog meer executies in de regio door dit Einsatzkommando. Eén van de vermoorde personen was Renze de Ruiter uit Achterbuurt (thans Witte Paarden).

Oorlogstapes
Steenwijk in nazitijd staat ook centraal in het boek ‘De Oorlogstapes’. Dit boek werd in 2020 uitgegeven door de Historische Vereniging Steenwijk en Omstreken en geschreven door Teun Smit. Het boek is gebaseerd op een twintigtal geluidscassettes uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. Vol met gesprekken met plaatselijke tijdsgenoten van de Tweede Wereldoorlog. Waarin ze vertellen over het (over)leven in Steenwijk onder nazivlag. Naast de gesprekken bevat het boek veel foto’s; ook vanuit de kant van bezetter. Dit bijzondere, historische tijdsdocument is nog steeds verkrijgbaar bij de Historische Vereniging Steenwijk en Omstreken en bij Primera Steenwijks Boekhuys. Ook bij de lezing is het boek verkrijgbaar.

Tijdstip en kosten van de lezing
De lezing is in Multifunctioneel Centrum Hoogthij in Steenwijkerwold en begint om 20.00 uur. Aanmelden voor 22 april kan kan niet meer, want de lezing is volgeboekt.

Voor boeken kaarten voor 29 april lees hier verder.

Afbeelding
In deze Overijsselse gemeente staan de meeste energiezuinige huizen: Steenwijkerland heeft 31,4% energielabel A Steenwijkerland 28 apr, 16:00
Afbeelding
Meppel meest kunstzinnige gemeente van Drenthe Westerveld 28 apr, 14:00
Hervormde kerk Vledder
Ledenvergadering Dorpsbelang Vledder gaat over woningbouw, dorpshuis en ontmoetingsplein Westerveld 28 apr, 13:00